ZselenszkyZselenszky Tamás

Kobza Vajk mesélt a Dobogó könyv borítórajzáról

2016.11.27.

Kobza Vajk alkotta meg Zselenszky Dobogó könyv c. kötetének borítórajzát. A kép mélységeiről kérdeztük.

Kétszer olvastam el a könyv kéziratát, mielőtt a rajznak nekiálltam. Bár a második olvasás után is úgy éreztem, hogy még legalább tízszer el kéne ahhoz, hogy teljesen átjárjon a megértés bölcs szikrája. Ugyanis az összes érzékszervünket be kell vetnünk - azt is amiről tán eddig nem volt még tudomásunk - ahhoz, hogy minden szinten eljusson hozzánk a könyv több dimenzióban másként ható, de ugyanarról szóló üzenete. A rajz elkészítéséhez így nem tettem mást, mint leültem meditálni azzal az élménygörgeteggel, amit a könyv adott a mélytudati szintre is hatva. Csak hagytam, hogy az egész feljöjjön és egy képpé váljék bennem. Meg is történt.
Elsőként érkezett a kör, mely a történetnek az egyik legmeghatározóbb alapköve. Az isteni szintű teljesség, a visszatérés és a ciklikusság örök szimbóluma analógiában az idő kerekével. A kör belső köríve lángol: az élő tudást, mint megvilágosító, tisztító tüzét jeleníti meg. Vérvörös színt használtam a körhöz, ami az életerő színe s mely az északi mítoszokban is erőteljesen megjelenik. Pl: az egyikben egy ősóriás véréből keletkeznek a folyók és tengerek.
A kört megtöri egy rajta áthaladó folyó. Az élet vize, mint egy fő ütőér. Majd a körön haladva több kisebb ábra jelenik meg. Ezek halmokból állnak és a halmokon ennek a mágikus világnak a különböző körosztói állnak iránymutatóan, a felettük lebegő szárnyas lényre. Egy madárra, mely a szellem szabadságát és a lélek halhatatlanságát hívatott megjeleníteni.
Két másik szent állat is megjelenik a körön belül. Egy szarvas és egy kígyó. A szarvas itt a sötétségből újjászülető fényt mutatja, a ciklikus megújulások archaikus képét képviseli.
A kígyó pedig itt a kör mágikus világának oltalmazója. Védi, erősíti a kört, hogy az idegen, alsóbb világokból érkező szándékokat távol tartsa. A szárnyas lény feje fölött a kör közepén található egy fog benne egy szívvel, mely dobog. A fogról nem árulok el többet. Ahhoz el kell olvasni a könyvet, hogy választ kapj a fogas-kérdésre. Csupán annyit, hogy analógiás kapcsolatban van a sárkányfogvetéssel, a foggal születéssel, és az ártó szellemek űzésével. A fog felett, a folyón túl jelenik meg a világfa ágastul-bogastul, amely a hetedik ég fölé visz. A tetejéről letekintve beláthatjuk az egész világot és az addigi utat. Itt a dolgok a helyükre kerülnek bennünk. S, itt a kör - most megint egy másik szinten - a belső világot és a magasabb megértést, a másfajta teljességet mutatja nekünk. A világfa tetején túl pedig, a Sarkcsillag látható.
Röviden ennyi. A rajzon látható még két mágikus jel, melyet a történetben az egyik főszerepet élő, a körben mindig újjászülető asszony súgott meg. A többit mesélje el a könyv.
Nem leszek telhetetlen. Másról beszélni lehetetlen. A könyv letehetetlen. Örök emelkedettségre van kárhoztatva!

Ezt nyilatkozta a mester, mi pedig reméljük, hogy további együttműködés szemtanúi lehetünk a későbbiekben is, mert ez az összes világra vonatkoztatva, minden dimenziójában jól sikerült!
Vajk munkásságáról info: www.kobzavajk.com

Kobza Vajk - Borítórajz